NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Mostar old bridge

Istraživanje: 90% ispitanika smatra da se u Mostaru trebaju održati lokalni izbori

mostar-3-days-herzegovina-tour-in-mostar-202942Ispitivanje javnog mišljenja koje je uradio istraživački tim agencije „Polis“ utvrdilo je, da je više od 90 posto ispitanika mišljenja da u Mostaru trebaju ove godine biti održani lokalni izbori.

U vrijeme aktuelne političke situacije u Mostaru, u gradu u kojem građani nisu birali lokalnu vlast od 2008. godine radi presude Ustavnog suda BiH na, „ni manje, a ni više“, Odluku visokog predstavnika u BiH, u gradu u kojem je „sve moguće“ i u kojem „ništa nije nemoguće“ jer nema vlasti, ali se njime ipak vlada, niko ne pita za mišljenje njegovih građana.

Pred samo raspisivanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, uz mnoštvo prijedloga političkih stranaka o budućem uređenju grada i izbornih rješenja, još uvijek ne postoji minimum političkog konsenzusa.

Da li je građanima Mostara oduzeto osnovno ljudsko i ustavno pravo – da biraju?!.

Prijedloga je mnogo, ali razgovora o postizanju rješenja nema.

Činjenica jeste da su se sve stranke s hrvatskim preznakom okupile oko HDZ–ovog prijedloga i da kroz formu HNS-a imaju jedan prijedlog i jedan stav.

S druge strane, na probosanskom bloku političkih stranaka skoro da i nema saradnje, na stolu stoji više prijedloga, ali približnog političkog stava nema. Nepostizanje političkog rješenja i ne održavanje izbora, iako je više prijedloga za buduće uređenje i načine izbora lokalnih vlasti, najviše će se odraziti na građane koji iz dana u dan žive sve lošije i suočavaju sa mnogobrojnim egzistencijalnim problemima.

Šta građani Mostara misle o ovakvoj situaciji, pogotovo u dijelovima grada u kojima su probosanske stranke na posljednjim lokalnim izborima osvojile najviše glasova?

Stoga je istraživanje provedeno na području tri izborne jedinice Mostara: Jugoistok, Stari Grad i Sjever.

Javno mnijenje je ispitano na uzorku od 750 ispitanika u periodu od 5. do 12.04.2016. godine. Ispitivanje je bilo terensko, konstruiran je kombinirani upitnik u kojem su neki odgovori bili ponuđeni, a u nekim pitanjima su ispitanici imali mogućnost da sami upisuju odgovore jer su pitanja bila otvorenog tipa.

Ispitanici su trebali zaokružiti jedan od ponuđenih odgovora i upisati odgovor na pitanju otvorenog tipa.

Rezultati ispitivanja su pokazali da više od 90% građana smatra da ove godine u Gradu Mostaru trebaju biti održani lokalni izbori.

1

 

 

 

 

 

 

Na pitanje „Kakvo uređenje grada želite“ 68%, tačnije 510 ispitanika, se izjasnilo da žele jedan grad sa dvije ili više jedinica lokalne samuprave“, 21% tj. 159 ispitanika, za „jedan grad kao jedna jedinica lokalne samuprave“ i 11% za „podijeljen grad na dvije ili više jedinica lokalne samouprave“.

2

 

 

 

 

 

 

Rezultati ispitivanja pokazuju da oko 75% ispitanika je upoznato ili djelomično upoznato sa predloženim rješenjima političkih stranaka za Mostar.

3

 

 

 

 

 

 

Većina ispitanika, tačnije njih 622 od 750, smatra da bi probosanske stranke trebale zauzeti zajednički stav i ponuditi rješenje za Mostar.

4

 

 

 

 

 

 

U petom pitanju „Koja politička partija je ponudila najbolji prijedlog za Mostar“ nije bilo ponuđenih odgovora, nego su ispitanici trebali sami unijeti svoj odgovor. Više od dvije trećine ispitanika, tačnije 67% ih se izjasnilo da je to prijedlog SDA, 21 % ispitanika smatra da nijedna politička opcija nije ponudila dobro rješenje, 7% se opredijelilo za rješenje Centra za mir i multietničku saradnju i 5% ih je unijelo rješenje koje su ponudili SDP i DF.

5

Category: Blog