NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza nastupa Fahrudina Radončića

fahrudin-radončićU emisiji „Centralni dnevnik“, na Face TV-u, gost je bio Fahrudin Radončić  koji je govorio o izbornom procesu, o stabilnosti trenutne koalicije, kao i o položaju Saveza za bolju budućnost unutar nje.
U ovom medijskom  nastupu  Radončić je ostavio dojam iskusnog političara i impresivnog govornika. Verbalna komunikacija popraćena je kvalitetnom neverbalnom komunikacijom što je u konačnici rezultiralo izuzetno dobrim javnim nastupom.

Umjerenom gestikulacijom povremeno je akcentirao krucijalne dijelove njegovog izlaganja, dok je takozvanim piramida položajem ruku Radončić naglasio sigurnost i samouvjerenost u izgovoreno. Na početku intervjua Radončić je tijelom okrenut prema voditelju, što znači da ne izbjegava izravno sučeljavanja, te da nema preodređen stav o tome kakav intervju očekuje. Smiren stav zadržava od početka do kraja intervjua, te bez obzira na intrigantna pitanja ni u jednom momentu ne dozvoljava voditelju da ga pokoleba. Održava odličan kontakt očima i tek rijetko usmjerava oči u stranu čime signalizira na procesiranje informacija i razmišljanje.

Izvrsnu pripremljenost je pokazao, ne samo konkretnim odgovorima, već i količinom pripremljenog materijala koje je iznosio kao dokaze kako bi potkrijepio svoje odgovore relevantnim podacima. Stavove uvjerljivo iznosi, izbjegava negativnu retoriku i kroz cijeli intervju pokazuje uvažavanje voditelja. Besprijekornim vizuelnim identitetom i neverbalnom komunikacijom, koja je bila na zavidnom nivou, pokazao se kao osoba koja vodi računa o samoprezentaciji u javnom prostoru.

Medijski nastup Radončića u „Centralnom dnevniku“ treba da posluži kao primjer svim onim političkim subjektima koji još uvijek nisu svjesni važnosti dobre pripremljenosti i kvalitetnog javnog nastupa.

Autori: Božena Perić, MA Novinarstva i Harisa Nožić, Bachelor komunikologije.

Elektroprivreda HZHB

Category: Blog