NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza nastupa Martina Raguža na FTV!

10606537_857210807637607_138890864334578656_n

 

 

 

 

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990 apsolutno uvjerljivim nastupom u Dnevniku D na FTV još jednom je pokazao da je političar umjerenih stavova iza kojeg stoje obrazovanje, iskustvo, politička zrelost i inteligencija.

Iako su pitanja bila izuzetno teška, cijeli razgovor protekao je u pozitivnoj atmosferi, a po brzim odgovorima se moglo zaključiti da je osoba sa izraženom sposobnošću prenošenja ideja i misli putem verbalne komunikacije.

Govoreći o problemima trudio se da nikoga ne kritikuje, nego je nudio konstruktivna rješenja i kvalitetne odgovore, ne vraćajući se u prošlost i ne koristeći prostor da bude ironičan, nego stavljajući akcenat na konkretne prijedloge. Pokazao je velik nivo objektivnosti i političke savjesnosti, porukama okrenutim ka budućnosti, često naglašavajući da se možemo poslužiti tuđim iskustvom da bi izašli iz krize.

Odgovorima poput „nemamo drugog puta, osim odgovornog, ozbiljnog, stalnog zasjedanje pred očima javnosti i vršenja svoje odgovorne uloge“ pokazao je spremnost na transparentan rad i vjeru da će zajedno za ostalim izabranim dužnosnicima zakonodavne vlasti na razini Bosne i Hercegovine, obavljati posao odgovorno i ozbiljno.

U potpunosti je izbjegavao retoriku sa negativnom konotacijom, čak i dok je govorio o odnosu sa Draganom Čovićem, trudio se da publici pošalje pozitivne i optimistične poruke, ostavljajući dojam osobe koja se bavi programima i idejama, a ne ljudima.

Koristeći termine poput:“odgovornost, očekujem, vjerujem, nadam se, poštujem, zalažem se…“ pokazao je spremnost na kompromis i iskrenu želju da predano radi.

Gestikulirajući pokreti su u potpunosti pratili tok misli i bili usklađeni sa verbalnom komunikacijom.

Čestim naginjanjem naprijed pokazao je zainteresiranost za razgovor i spremnost da odgovori na pitanja.

Kompletnim nastupom je pokazao da nije ravnodušan na nepravdu i da zaista voli ovu zemlju.

 

Autor: Amila Masleša, dipl.komunikolog

Category: Blog