NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Predstavljanje kandidata: Muharem Fišo – BPS

kancelarija

Spremni smo za utrku, vidimo se u finišu!

Gospodine Fišo, možete li nam reći nekoliko riječi o sebi, znamo da 
ste član BPS-a, znamo i da ste jedan od direktora javnog preduzeća, kako biste voljeli da vas birači dožive?

Moram priznati da je najteže pričati o sebi, ali reći ću nekoliko činjenica iz svoje biografije koje biračima mogu stvoriti predstavu ko sam. Rođen sam u selu Trzanj, općina Hadžići 1964. godine. Potičem iz radničke porodice od oca Adema koji je po zanimanju bio vozač i majke Arzije, domaćice. Jedno sam od četvoro djece. Školovanje sam završio i sklopio brak 1990. godine sa suprugom Safijom zaposlenom u MUP-u Kantona Sarajevo. Ona mi je na svijet donijela kćerku Azru i sina Amara. Živimo u porodičnoj kući u Hadžićima koju smo sagradili zajednički supruga i ja, kreditom koji i danas otplaćujemo. Budući da sam nosilac liste BPS-Sefer Halilović za PS Federacije BiH, volio bih da me birači dožive kao običnog čovjeka iz naroda koji je imao uspone i padove, preživio rat kao pripadnik Armije BiH, jedno vrijeme bio nezaposlen, imao kredite, školovao djecu, borio se za opstanak. U svoj toj borbi eto, dočekao i da prije dvije godine budem imenovan u rukovodne strukture KJKP „Park“ gdje sam uložio sve svoje kapacitete, mogućnosti i energiju da sa saradnicima izvučem preduzeće iz dubioze u kojoj se manje-više, nalaze sva javna preduzeća u Sarajevskom kantonu.  Hoću da kažem kako bi volio da me birači dožive kao čovjeka koji kada mu neko kaže da nema za račune ili za ratu kredita, odlično razumije šta to znači. Kroz svakodnevnu komunikaciju sa stalnim ili sezonskim radnicima u „Parku“ znam šta znači i kakav je danas život običnog čovjeka u BiH, zaposlenog i nezaposlenog. Dakle, ne živim u „paralelnom svijetu“ kao ovi naši oligarsi iz vladajućih struktura i čvrsto stojim na zemlji.     

Šta je to što motivira jednog menadžera kakav ste Vi da se bavi 
politikom?

 Motivira me briga za budućnost kako moje djece, tako i cjelokupne omladine u BiH. Ne bih volio da naša djeca ili dalji potomci prođu stradanja koja smo mi prošli: rat u kom nismo imali pravo na odbranu, jer nam je nametnut embargo, poslijeratnu privatizaciju državnih preduzeća i bogaćenje pojedinaca preko noći, uz istovremenu degradaciju radnika, masovnu nezaposlenost, korupciju i ostalo što iz poremećenog državnog i ekonomskog sistema proizilazi. Moja je dužnost kao čovjeka, Bošnjaka, Bosanca i ako hoćete i muslimana, da nepravdu osudim i protiv nje se borim. Društvo u kom živimo je nepravedno. Država u smislu šta instrumenti države znače – ne postoji. To su samo ukratko neki od razloga koji me motiviraju da se bavim politikom i preko Bosanskohercegovačke patriotske stranke – Sefer Halilović pokušam, koliko mogu, zbog budućih generacija ovu zemlju učiniti normalnom državom i mjestom normalnog življenja. .   

Šta je to što BPS nudi građanima što je drugačije od onoga što nude 
druge stranke?

Republika Bosna i Hercegovina kao država ravnopravnih naroda, bez entiteta i kantona, je temeljno opredjeljenje stranke još od njenog osnivanja. Kao što znate BPS-Sefer Halilović je nastala kao rezultat, nazovimo to, pobune protiv Dejtonskog Ustava koji nam je nametnut i koji je nametnuo takvu administrativnu strukturu da država faktički ne može da funkcioniše. Vjerovatno vam je poznato da je i sam predsjednik stranke, Sefer Halilović, iako jedan od osnivača Patriotske lige i Armije BiH, usred rata smijenjen, a potom i doživio pravi progon, jer se nije slagao sa politikom podjele zemlje. Mislim da je danas baš svima apsolutno jasno da BiH dalje ne može ovako,odnosno da je i sam gospodin Halilović, kao i stranka na čijem je čelu zastupala ispravne stavove. Naravno, iz ovakve strukture države se generiraju i drugi problemi kao što je manjak socijalne pravde, obespravljenost, nesigurnost, bijeda.
 Ukoliko Vas građani izaberu u Federalni parlament za šta ćete se 
 zalagati?

U skladu sa prethodno rečenim zalagat ću se za ekonomski i socijalno stabilnu državu, odnosno postojanje standarda i ujednačavanje nivoa plata tako da ministri, skupštinski zastupnici ili direktori pojedinih preduzeća neće imati ogromna primanja, a demobilisani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, radnici ili socijalno ugroženi u isto vrijeme biti gladni. To jednostavno nije moralno, jer ne vidim da je ova kategorija sa najvišim primanjima išta učinila za prethodnih 20 godina na prosperitetu zemlje i naroda, pa samim tim znači da nisu ni zaslužili plate koje primaju. Nama treba  ekonomski jaka država, a to ćemo postići samo i jedino otvaranjem novih radnih mjesta i stvaranjem povoljnog ambijenta da se radi. Što se tiče Federacije BiH zalagat ću se za:  razvoj privrede, obavezno služenje vojnoga roka, prebacivanje visokog obrazovanja u nadležnost Federacije BiH, ujednačavanje zdravstvenog i socijalnog osiguranja na nivou Federacije, što se sve može podvesti pod jednostavnu formulu: ekonomska izgradnja i socijalna pravda.

Je li BPS izrastao u ozbiljnu političku opciju koja može napraviti 
promjenu u BiH, da li su Vaši kapaciteti dovoljni za ozbiljnu političku utrku?

BPS Sefer Halilović je oduvijek bila ozbiljna politička opcija i uvijek, što znači i sada, može napraviti promjene. Problem je bio što su vladajuće političke stranke zahvaljujući finansijskoj moći, vladavinom nad medijima, i utjecajem koji imaju na institucije kao što su policija, pravosuđe i slično, godinama samo jačale svoju moć i bogatstvo pojedinaca, a narod dovele u propast. S druge strane, ogromna armija nezadovoljnih u našem društvu, srećom počinje shvatati da se sa ovakvim vlastodršcima dalje ne može, da su njihova obećanja bila prazne priče, da zapravo oni nemaju kapaciteta da urade bilo šta i za koga izuzev za sebe. Mi smo, dakle, za utrku spremni i ako Bog da, vidimo se u finišu. 

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis

Category: Blog