NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Predstavljanje kandidata: Živko Budimir

Živko-Budimir2.jpg

Dobit ću preko 125 000 glasova!

Za početak, da se osvrnemo na neka dešavanja iz protekle godine, tačnije na vaše uhićenje. Zašto mislite da Vas pojedinci žele uništiti i ukloniti sa političke scene, pošto smo upoznati i sa ranijim pokušajima Vašeg smjenjivanja sa vlasti?

Pa tu je više razloga zbog kojih je uslijedio pokušaj mog eliminiranja sa političke scene, a time i sa pozicije koju obnašam, a to je predsjednika Federacije. Između ostalog to je, ako govorimo o onim priznanim ciljevima, ili stranačkim, svih onih koji su u njima sudjelovali, bila realizacija promjene Vlade BiH. No, ako govorimo o jednom zajedničkom cilju svih onih koji su u tome sudjelovali, osim te promjene vlasti, svakako jeste i jedna spoznaja koja je prisutna kod svih njih, a to je da ukoliko Živko Budimir, odnosno Stranka pravde i povjerena dođe u poziciju, da će zasigurno uslijediti obračun sa nositeljima korupcije u Bosni i Hercegovini, a iz ovih evo događanja upravo vidimo da se tu radi o najznačajnijim političkim subjektima i njihovim čelnicima u Bosni i Hercegovini.

Nakon napuštanja HSP-a, osnovali ste sopstvenu stranku, Stranku pravde i povjerenja. Kako biste je opisali, koje su razlike između političkog djelovanja Vaše prethodne stranke HSP-a i SPP-a?

Pa prije svega, napuštanje HSP-a bilo je posljedica razočarenja načinom djelovanja te    stranke u vlasti i to ne samo mog osobnog, nego to se i pokazalo i vrlo brzo nakon mog izlaska iz HSP-a, da je taj put slijedilo ne mali broj članova HSP-a od samog vrha stranke pa do članstva. Razlika SPP-a u odnosu na HSP, ne samo na HSP, nego na sve druge političke stranke koje djeluju u BiH, jeste iskrena multietničnost stranke koja nije formalizam kao što su to činile sve druge političke stranke do sada, iskrena opredijeljenost za očuvanje Bosne i Hercegovine i jačanje njenih institucija, iskrena borba za jednakopravnost svih naroda i građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, ne samo na jednom dijelu Bosne i Hercegovine i to je iskrena želja za borbu protiv korupcije i kriminala.

Za šta će se prije svega zalagati Stranka pravde i povjerenja?

Znači mi ćemo se prije svega zalagati za očuvanje Bosne i Hercegovine, jačanje institucija Bosne i Hercegovine, borbu protiv korupcije, ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine i promjenu sustava obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Da li vjerujete da ćete uspjeti da u utrci za hrvatskog člana predsjedništva osvojite preko 125.000 glasova, kako ste izjavili u medijima?

Pa, da ne vjerujem u to ne bih se kandidirao za člana predsjedništva i evo sudeći po aktivnostima koje sada provodimo uvjeren sam u to da će taj rezultat biti i premašen.

Na koji način mene, kao osobu koja je mlada i perspektivna, koja nije član ni jedne političke stranke možete uvjeriti da Vam dam svoj glas, da je SPP prava opcija za ispravan put razvoja BiH?

Pa ja prije svega želim poslati jednu poruku svim mladima da se na svakim izborima odlučuje o njihovoj budućnosti prije svega i da ih pozivam da se puno aktivnije uključe u politički život u Bosni i Hercegovini, nego što je to bilo do sada i da počnu aktivno sudjelovati u donošenju odluka, koje se tiču prije svega njihove budućnosti. Današnjica, odnosno stvarnost današnje koja govori o gotovo 50% nezaposlenih od čega je više od 10% mladih koji nisu nikada imali priliku imati radno mjesto, znači bez prvog zaposlenja, dovoljno govori o tome kako su dosadašnji politički subjekti sudjelovali ili provodili tu vlast koja im je bila povjerena od naroda u Bosni i Hercegovini. Kako pridobiti mlade da smo upravo mi ti kojima treba dati glas? Pa prije svega jedan od razloga jeste onaj koji sam već spomenuo, a to je SPP nije bio dijelom vlasti, SPP i ljudi u SPP-u nisu sudjelovali u tom takvom odnosu prema gospodarstvu u BiH i nisu bili dio negativnih pojava koje smo imali. Također, evo ako to nije možda malo i pretenciozno, a mislim da nije, način na koji sam se ja kao predsjednik Federacije do sada ponašao obnašajući dužnost predsjednika Federacije, a za to imao potporu članstva SPP-a u ovih godinu dana, je pokazatelj da se radi o stranci, a i meni kao čovjeku koji nije sklon kalkuliranju kada su u pitanju nacionalni interesi i budućnost Bosne i Hercegovine.

 

Autori: Hadis Šošić, Elma Balalić i Lejla Kovačević

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis

Category: Blog