NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Sadik Ahmetović 209 puta rekao „dakle“!

Sarajevo,Sadik Ahmetovicæ i predstavnik UNHCR-a u BiH Husein NavSitne stranačke razmirice ili borba za prevlast u SDA? O podjeli ili podvali!? Sukob zbog Bakira?

U emisiji Pošteno sa Duškom Jurišić su govorili: Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Sadik Ahmetović, prof.dr. Suad Kurtćehajić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i Asim Metiljević, novinar nezavisne informativne revije Slobodna Bosna.

Gostujući u ovoj emisiji Sadik Ahmetović je bio neuvjerljiv i činilo se da ne vjeruje u pozitivan ishod razgovora. Na samom početku zauzeo je položaj nesigurne osobe sa čvrsto isprepletenim prstima kao odbrambenim mehanizmom. Ahmetović ne djeluje kao vrstan političar, s obzirom da ne može profesionalno politički besjediti i kvalitetno replicirati, te često zamuckuje i guta slova dok govori. Pogledom je lutao „lijevo-desno“ što signalizuje da mozak traži puteve za bijeg, otkrivajući nervozu i nesigurnost. Nekoliko puta se usiljeno osmijehnuo pokušavajući relaksirati razgovor i komunikaciju svesti na lični nivo. Na pitanje „Da li smatrate da je Tihić dužnik Alispahiću?“ promijenio je položaj tijela i povukao stopala što odaje nelagodu. Većina odgovora su bili neargumentirani i neubjedljivi, te se govor tijela nije podudarao sa signalima koje je emitovalo lice. Govoreći o Kongresu stranke zastajkivao je u odgovorima, te se vidjelo da je u emisiju došao nepripremljen. Sagovornike je prekidao na neparlamentaran način, upadajući im u riječ i ne dozvoljavajući im da završe rečenicu. Od njega se očekivalo da će braniti stranku iz koje dolazi i ponuditi vjerodostojne odgovore vezane za raskol u SDA.

Imao je probleme prilikom konstruisanja rečenica te je kao nadopunu koristio poštapalicu „dakle“ koju je izgovorio 209 puta u toku emisije, čime se stekao dojam da ima jako siromašan vokabular.

Iako svojim imidžom zadovoljava ulogu visokog političara, poruke koje nam je uputio verbalnom i neverbalnom komunikacijom su pokvarile kompletan dojam.

 

Autori: Harisa Nožić, Amna Mrgan i Amir Šašić

Category: Blog