NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Šemsudin Mehmedović poslao poruku da je iskren i neustrašiv!

š.m.Prilikom gostovanja na Face TV, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Šemsudin Mehmedović otvorenim položajem tijela poslao je poruku da je iskren i otvoren za komunikaciju. Pretjerano je koristio ruke dok je govorio, moglo bi se reći da je kompletan razgovor prepričao i rukama, ali da nije bilo kontradiktornosti između poruka koje je izrekao i onih koje je poslalo njegovo tijelo.

Ruke je dobro upotrebljavati i sa njima akcentirati i pojačati verbalne poruke kako bi na publiku ostavili što jači dojam, međutim, ispravno ih je koristiti u predjelu između grudi i bokova i u širini ramena, i svako odstupanje od toga tzv. „mlataranje“ rukama djeluje neskladno, pogotovo u javnom prostoru.

Bez obzira na nervozu i ljutnju koje su bile itekako prisutne, čestim podizanjem obrva signalizirao je otvorenost, a dlanovima okrenutim naviše poslao je poruku da je iskren i da ništa ne skriva.  Znakovi ljutnje koje smo mogli primjetiti uključuju namrštene obrve, ukrućeno tijelo, stisnuta usta i „oči koje sijevaju“ i proizvod su povrijeđenosti i ogorčenosti.

Nedostatak kontakta očima sa sagovornicom jedan je od znakova neverbalne komunikacije koji odaje napetost, ali i nesigurnost koju je osjećao. Tokom cijele emisije pogled je skretao u stranu, čime je pokazao  da mu nije ugodno govoriti o svom hapšenju. Usmjeravanje očiju na stranu se može dekodirati i kao reakcija na postavljeno pitanje, jer ovaj pokret se javlja kada neko rješava postavljeni zadatak koji zahtijeva razmišljanje i signalizira procesiranje informacije.

Ton glasa je moćno oružje neverbalne komunikacije. Oštrim tonom koji je upotrebljavao, u kombinaciji sa emocionalno obojenim izjavama, Mehmedović je poručio da je neustrašiv i da vjeruje u pravdu.

NVO – Agencija za političko komuniciranje Polis

Category: Blog