NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Dodik u Haagu

 

 

 

 

 

 

 

Kao svjedok odbrane u procesu protiv Radovana Karadžića, predsjednik Republike Srpske, (RS) Milorad Dodik je neverbalnom komunikacijom bio u ratu sa onim izrečenim. Bez obzira što je tokom svjedočenja konstantno negirao zločine, poruke koje je slao neverbalnim putem bile su u kontradiktornosti sa onim što je poručivao verbalno. Da ga govor tijela nije odavao, mnogi bi i pomislili da je u tom periodu bilo dobro biti „nesrbin“ na teritoriju Republike Srpske.

Držanjem i stavom se pokušavao nametnuti kao autoritativan i nepokoran. Međutim, prikazao se kao arogantan, nepristupačan i bahat. Imao je izuzetno loš kontakt očima sa sagovornicima – najčešće je gledao „poda se“ i izbjegavao je uspostavljanje direktnog kontakta očima sa tužiocem. Naučno je dokazano, da osoba koja izbjegava kontakt očima u većini slučajeva nešto skriva, ne vlada materijom o kojoj govori ili se osjeća loše zbog izgovorenih laži.

Pokušavao je i sebe i druge držati pod kontrolom zaboravljajući da je u sudnici radi svjedočenja, a ne u svojstvu nekoga ko je došao da održi lekcije onima koji su njega trebali ispitati. Trudio se da bude u centru pažnje i dominira.

Na konstataciju Predsjednika suda da im je vrijeme ograničeno, Dodik je u svom bahatom stilu poručio: „Uvaženi predsjedniče, ja imam vremena i nisam ograničen“. Tom rečenicom je iskazao nepoštivanje prema instituciji u kojoj se nalazi.

Iako je pokušavao da se prikaže kao nadmoćan, ta nadmoćnost se počela „topiti“ na konstataciju tužitelja Alana Tigera da je kontradiktoran i da su njegove izjave u potpunosti drugačije od onih koje je ranije davao, a o čemu postoje dokumentovani dokazi koje mu je tužilac i prezentirao. Kako mu je tužilac smanjio manevarski prostor, Dodik je izgubio kontrolu i samouvjerenost, prečesto se vrpoljio na stolici, preznojavao, lupkao olovkom i sve izjave nakon toga „obojio“ još većom dozom drskosti i prepotencije.

Poznato je da je Dodik čovjek koji voli devalvirati sve oko sebe, počevši  od države BiH pa do njenih institucija, ali u ovom slučaju je zaboravio da se ne nalazi na teritoriji gdje njegova dominacija i oskudni rječnik mogu nekoga impresionirati.

Autor: Mr. Semina Ajvaz – trener komunikacijskih vještina

 

Category: Blog