NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza nastupa Elmedina Konakovića

news_2012_September_konakovic_209758456Gostujući na Al Jazeeri u emisiji „Kontekst“, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković pokušavao je da djeluje opušteno i samouvjereno, međutim poruke koje je slao neverbalnom komunikacijom bile su u suprotnosti onoga kako je želio da se prikaže.

Riječ je o političaru koji je komunikativan i sadržajno jak, ali postojanje treme i ne poznavanje tehnika kontrolisanja iste, utjecale su na njegovu neverbalnu komunikaciju, te je kroz cijelu emisiju pokazivao gestikulacijske znakove nervoze.

Bez obzira što je verbalno bio zanimljiv i sadržajan, zbog konstantnog „rotiranja“ na stolici malo ko je pažljivo mogao da prati sadržaj onoga što je govorio, te stoga preporučujemo da drugi put traži stolicu koja se ne „okreće“. Prečestim oblizivanjem usana, također je signalizirao da je pod stresom dok govori, a mrštenjem čela da mu nije ugodno govoriti o štrajku radnika Gradskog javnog saobraćaja. Tempo govora je dosta ubrzan što utječe i na jasnoću izlaganja.

Kontakt očima bio je besprijekoran i direktan, pogled je skretao samo u trenutku razmišljanja, što upućuje u sigurnost onoga što govori, da ne kalkulira, nego da govori ono što mu je na srcu. Koristio je kratke i efektne rečenice, razumljive prosječno obrazovanom čovjeku, bez mnogo elaboriranja o temi.

Na spomen skupštinskog kolege iz Naše stranke koji je osudio povećanje plaća poslanicima u Skupštini KS za 700 KM, Konaković je reagirao neprimjereno. Kompromitirajući protivnika, kompromitiramo sami sebe. Preporučujemo, da ubuduće ne kritikuje kolege, nego njihove postupke i to na asertivan način.

Ono što mu ide u prilog je vizuelni identitet koji je privlačan, ali prilikom javnih nastupa, pogotovo kada govori o ozbiljnim temama, bilo bi poželjno da stavi kravatu.

 

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis

 

Category: Blog
Tag: ,