NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza nastupa Amera Jerlagića

 

 

 

 

 

 

 

Gostujući na TV1, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Amer Jerlagić, ostavio je utisak da se ne snalazi baš najbolje u političkoj komunikaciji.

Govorio je jezikom razumljivim prosječno obrazovanom čovjeku, sa jasnim i konciznim rečenicama. Međutim, u nekim trenucima i pretjerano, jer koliko god se trudio da ga cjelokupni auditorij razumije, pomalo je neprimjereno da političar u razgovoru o egizistencijalnim temama koristi terminologiju poput „by the way“, primjerenu mlađoj populaciji i uličnom žargonu.

Svojom verbalnom i neverbalnom komunikacijom nije pokazao izuzetno znanje. Na početku razgovora održavao je kontakt očima sa voditeljem, međutim, kako je emisija odmicala, govoreći o teškim temama, pogled mu je „lutao“ u stranu, čime je njegova sigurnost i dominantnost „padala“ u drugi plan. Kontakt očima veoma je bitan faktor neverbalne komunikacije koji šalje poruku zainteresovanosti, ali i iskrenosti. Jerlagić je u nekoliko navrata prenapadno gledao u sagovornika, djelujući kao da ga vreba, a s druge strane često je pogled skretao u daljinu, te na taj način ostavljao dojam nesigurnosti.

U trenutku kada bi odgovorio na pitanje, Jerlagić bi često podizao bradu i obrve, čime je više isticao samopouzdanje i dominantnost, ali i skepticizam prema određenim pitanjima. Često oblizivanje usana, ali i isprepleteni prsti upućuju na stres i nervozu.

Tokom javnih nastupa, za političare je veoma bitno da na građane ostave dojam sigurnih i hrabrih vođa, ali bitno je taj segment razdvojiti od osobine dominantnosti i superiornosti.

Nažalost, većina političara u BiH još uvijek nije svjesna da položaj tijela, pokreti i kretnje mogu ispričati sasvim drugačiju priču od one koju izgovaraju.

 

NVO – Agencija za političko komuniciranje Polis

 

Category: Blog