NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza plakata SDA Maglaj

 

 

 

 

 

 

 

Promašaji političkih stranka na Izborima 2012. u domenu komunikacije putem propagandnog materijala postaju sve neshvatljiviji i smješniji. Primjer nevjerovatno neprofesionalno napravljenog plakata je plakat Stranke demokratske akcije za Općinsko vijeće Maglaj.

Na fotografiji se u prvom planu nalaze predstavnici stranke, a u pozadini je panorama grada. Takva postavka ne bi bila problematična da se na plakatu ne nalazi nekoliko vidnih grešaka. Naime,pri montaži fotografije ubačeni su isječci fotografija kandidata koji nisu bili prisutni na slikanju. Uzimajući u obzir da su naknadno „zalijepljeni“ kandidati opravdano izostali, greška se pripisuje autorima plakata. Na jako neprofesionalan, estetski neumjesan, pa i smješan način se dopušta izrada službenog propagandnog materijala. Ovakve greške se ne mogu oprostiti ni plakatima propalih estradnih umjetnika, a jednoj ozbiljnoj političkoj organizaciji ovo je ruglo i sramota.

Odjevne kombinacije pojedinih kandidata na slici ne zadovoljavaju ni osnove postulate poslovnog odijevanja, a jeansu i papučama sigurno nije mjesto na izbornom plakatu. Korištenje oblika srca i slogana koje sadrže riječ srce je nepotrebno komentirati. Takvi politički klišeji ne privlače pažnju i ne pobuđuju osjećaje, jer ljudi traže akciju u kreiranju bolje svakodnevnice, a samim tim se traže konkretniji i efektniji slogani.

Category: Blog