NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza plakata kandidata Stranke za BiH Gradimira Gojera

 

 

 

 

 

 

 

 

Cilj svakog plakata je privući pažnju neodlučnih birača, međutim, na Izborima 2012. godine mali je broj onih koji su to uspjeli. Plakati su glavno oružje svakog političara i političe stranke kojim se oni u toku predizborne kampanje trebaju predstaviti.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu nije se uspjela istaknuti u moru plavo-žutih kombinacija. Kombinacija boja na ovom plakatu još jedna je u nizu koja ne potiče i ne motiviše građane na akciju. Plavo-žuta boja jeste zaštitni znak Stranke za Bosnu i Hercegovinu, ali to svakako ne bi trebale biti jedine boje za kreaciju uočljivih plakata.

Dobro osmišljen dizajn plakata nije dovoljan za utjecanje na birače. Svaki plakat bez dobro osmišljenog slogana bio bi potpuni promašaj. Veoma bitna odlika slogana jeste da prenese poruku. U ovom slučaju slogan „ŽIVIO SAM, ŽIVIM I ŽIVJEĆU SA BOŠNJACIMA“ šalje poruku, ali ne onu pravu. Ovim sloganom Gradimir Gojer ističe Bošnjake, pa se onda možemo zapitati šta je sa ostalim narodima u Bosni i Hercegovini i kakvu to poruku njima šaljemo.

Osim dizajna, slogana, ukoliko se radi o portretu na plakatima facijalna ekspresija političkih kandidata šalje nam veoma bitne poruke. Većina plakata na ovogodišnjim lokalnim izborima nije predstavila svoje kandidate na pravi način. Izraz lica Gradimira Gojera, nosioca liste stranke za Bosnu i Hercegovinu ne šalje nikakvu poruku. Lice je blijedo, isuviše ozbiljno, pa ovakav stav u većini slučajeva birače ostavlja ravnodušnim.

 

Category: Blog