NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza plakata Drage Radeljka

 

 

 

 

 

 

 

Učinkovitost informisanja putem plakata ovisi, kako o njegovom sadržaju, tako i o njegovom grafičkom oblikovanju. Dizajn plakata nema dekorativnu svrhu, nego je njegov imperativ komunikativna uloga. Sudeći po plakatima i propagandnim sredstvima političkih subjekata za Izbore 2012. koje smo imali priliku vidjeti do sada, ove uloge su zamjenjene, pa je tako čini nam se primarna uloga ovih propagandnih materijala bila nasmijati stanovništvo BiH, pa čak i regije.

Plakat za predizbornu kampanju nezavisnog kandidata za načelnika Općine Novi Travnik idejnim rješenjem, koji bi se trebao bazirati na domišljatosti, je još jedan u nizu plakata koji ne nude kreativna rješenja u ovom pogledu. Na ovom materijalu su donekle zadovoljeni zakoni estetike, ali odnos elemenata stvara simetričnu kompoziciju koja nije poželjna jer uzrokuje nedostatak dinamičnosti i ne poziva na djelovanje.

Ljubičasta boja koja dominira na plakatu upućuje na raskoš, luksuz, prefinjenost i promišljenost te je odlično ukomponirana s bojom odijela kandidata. Stav kandidata, kao i njegova facijalna ekspresija djeluju neozbiljno. Zamjerka je i izostanak kontakta očima sa biračima. Slogan „ Istinski domaćin, a ne slučajni prolaznik!“ nije priličan ni za turističku sferu, a kamoli za političku scenu.

Ukoliko izuzmemo tekst sa plakata kandidat asocira na izvođača sevdalinki i tradicionalnih narodnih pjesama, a plakat na omot muzičkih ploča iz osamdesetih godina te bi prije pomislili da je riječ o promociji muzičkog albuma ili najave koncertnih aktivnosti, a ne o predizbornoj utrci.

 

Category: Blog