NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Mesud Džajić za ljepši Konjic, grad mladosti i budućnosti!

Analiza predizbornog plakata: 

Plakat je neprimjetan i nedopadljiv. Izrazito plava boja je dobra u kombinaciji s nekom jednako prodornom bojom, ali sama ili u kombinaciji sa zelenom se uklapa u ambijent prirode, neba i zelenila, pa su ljudi uglavnom indiferentni prema ovakvim plakatima. Pitanje je šta se od ova dva teksta smatra sloganom. Prvi dio, „Ja imam načelnika, a ti?“, mogao bi se iskoristiti da je kandidat aktuelni načelnik na plakatu, ali s obzirom da nije, ovaj slogan gubi smisao i stvara kontraefekt.

„Ljepši Konjic“ je pomalo otrcana fraza i ne bi trebala opisivati nastojanja političara da promijeni nešto u gradu. Ovaj grad je lijep, a ono što je potrebno je ekonomski, infrastrukturni i drugi razvoj, a ljepote grada su evidentne. „Grad mladosti i budućnosti“ zvuči simpatično, ali, ne i dovoljno animirajuće da glasamo za kandidata. Mlade ljude mogli su privući i drugi izrazi osim mladost i budućnost.

Na fotografiji kandidat ima ukočen i neprirodan izraz lica na kojem je nemoguće prepoznati emocije, te sa ovakvom ekspresijom lica izgleda deset godina starije. Nasmiješeni političari na plakatima djeluju optimistično i ulijevaju nadu. Ukočenost gornjeg dijela tijela bi trebao zamijeniti prirodnim i opuštenijim držanjem. Tamna boja odijela u kombinaciji sa sivom kravatom nije baš najbolji izbor za ovakvo predstavljanje jer djeluje turobno i mračno, te siva boja asocira neraspoloženje.

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis

Category: Blog