NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza propagandnog materijala PDP-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plakat Partije demokratskog progresa Republike Srpske jedan je od onih koji svojim sadržajem ne šalju jasnu poruku i viziju stranke.

Bijela podloga na plakatu u rijetkim slučajevima je dobar izbor, pa tako ni na ovom plakatu ne privlači pažnju. Kombinacija boja u estetskom smislu je jako dobra i preporučljiva, ali u ovom omjeru i oblicima djeluje jako blijedo i nedorečeno.

Ilustracija na plakatu više podsjeća na dječiji crtež, a korištenje oblika srca na plakatima je, iako se u više slučajeva koristilo na plakatima političkih stranka, evidentno neprikladno za takvu upotrebu. Takvi plakati podsjećaju na reklame za klinike za liječenje bolesti srca i krvnih sudova. Efekat privrženosti zajednici može se ostvariti na mnogo inovativniji i upečatljiviji način.

Slogan „Sve za Srpsku“ se može dvosmisleno protumačiti. Prvo, da su namjere ove stranke da svojim političkim djelovanjem doprinese razvoju ovog entiteta, ali, s druge stranke, ovaj slogan ima i negativan prizvuk, jer „sve“ može da se protumači kao previše agresivna riječ u političkom rječniku.

 

Category: Blog