NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza predizbornog plakata SNSD-a

 

 

 

Na osnovu političke komunikacije i slogana u predizbornoj kampanji najbolje se može ocijeniti koji su ciljevi stranke i za šta će se zalagati. Poruka koju su Milorad Dodik i SNSD uputili biračima je uvredljiva za sve ne-Srbe koji žive u Republici Srpskoj. Na prvi mah asocira na ratni period kada su se koristili slogani sa nacionalističkim porukama.

 

Plakat je vizuelno odlično urađen , sa dobrim izborom boja i ilustracija. Mnogo je efektnije na plakat staviti neku zanimljivu ilustraciju nego portret, jer portretom, u moru portreta nećemo skrenuti pažnju birača na sebe, jedino ako smo izuzetno lijepi, ružni ili popularni. Slogan je ostvario primarnu funkciju slogana u predizbornoj kampanji. Zamjećen je i izdvaja se od drugih slogana koje imamo priliku čuti u ovoj kampanji i sigurno su ga svi upamtili.

Srpska, kuća do kuće signalizira zajedništvo, snagu, bliskost i slogu Srpskog naroda.

Međutim, naglašavajući ovo „Srpska“ stiče se dojam da u Republici Srpskoj nema mjesta za kuće pripadnika drugih nacionalnosti te da je srpska zemlja rezervisana samo za Srbe, te da drugi narodi nisu dobro došli. Ovakva kampanja je dosta agresivna i razdražljiva sa izraženom nacionalističkom retorikom, ali će zasigurno ostvariti cilj kampanje, tj. pridobiti birače.

 

Category: Blog