NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza plakata Taiba Bjelopoljka

 

U dosadašnjim analizama plakata i slogana u predizbornoj kampanji, osvrnuli smo se uglavnom na plakate kandidata koji su članovi određenih političkih partija i nastupaju u njihovo ime. Ovaj put smo uradili analizu predizbornog plakata nezavisnog kandidata za načelnika Općine Kakanj, Taiba Bjelopoljaka.

Boje na plakatu su jako loše, oblici se vrlo teško raspoznaju a raspored objekata izgleda jako neskladno. Kandidat je vjerovatno na svom plakatu želio istaknuti znamenitosti svog grada, ali je to uradio na jako loš način. Puno bolje bi izgledalo da je kao pozadinu iskoristio panoramu grada. Ovakvim pristupom ništa nije postigao.

Kandidat na fotografiji stoji na vrhu nekog objekta. Poruka govora tijela u ovom slučaju je jako nejasna. Šta je želio pokazati svojim stavom u kojem imitira Kip Slobode? Da je on taj koji će od nekoga ili nečega osloboditi grad, ili da će dovesti demokratiju? Iako se može okarakterisati kao nešto inventivno, izgleda jako loše i više aludira na neku parodiju na Kip Slobode.

Vizuelni identitet ovog kandidata je neprimjeren funkciji za koju se kandiduje, njegova odjeća ne odaje istrajnu i čvrstu osobu. Možda se skromnim odijevanjem pokušao približiti mnogim građanima koji nemaju velike finansijske mogućnosti, ali je činjenica da je pogriješio u pristupu, pa više izgleda kao beskućnik, nego kao kandidat za načelnika. Naravno, bitno je reći da dobar vizuelni identitet može postići i uz malo novca, a više estetskog umijeća.

Slogan „Ispočetka“ ne daje nam jasnu poruku o viziji i ciljevima ovog kandidata. Ovaj slogan, osim što je ”posuđen” od Merlina, može značiti i njegovu ponovnu kandidaturu za načelnika, s obzirom na to da se i ranije kandidovao za ovu poziciju.

 

 

Category: Blog