NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza plakata Saveza za bolju budućnost:

Plakat Saveza za bolju budućnost BiH jedan je od rijetkih svijetlih primjera poprilično dobro koncipiranog i osmišljenog promotivnog materijala za izbornu kampanju 2012.

 

Slogan „Razvoj i pravda“ govori o konkretnim problemima građana Bosne i Hercegovine, ali ujedno predstavlja obećanja i najave rješavanja istih problema od potencijalnih budućih nosilaca javnih funkcija iz reda SBB BiH.

 

„Dosta je bilo 17 godina loše vlasti“ je sekundarni slogan koji se može svrstati u kategoriju mobilizirajućih i provokativnih slogana, jer pobuđuje i usmjerava pozornost birača na problem koji ova stranka smatra najvažnijim, uvjerava birače da prihvate određenu poruku, da se poistovjete s programom stranke, kod javnosti izaziva emocionalne reakcije, te provocira političke protivnike.

 

Središnja slika ovog plakata je dobro osmišljena, stisnuta pesnica dječije ruke i odraslog čovjeka simbolizira udruživanje, ali se definiše i kao ekspresija solidarnosti, snage i prkosa. Slika odlično upotpunjuje ova dva slogana.

 

Odabir boja na plakatu je dobro usklađen, jedina zamjerka je boja slova slogana, bijela boja nije dobro uočljiva, crvena bi mnogo bolje istaknula poruku koju su poslali svojim biračima.

 

Category: Blog