NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza plakata Naše stranke

 

 

 

 

 Plakati Naše stranke jedni su od rijetkih plakata koji pokazuju da se radi o lokalnim izborima. Većina plakata na ovogodišnjim izborima napravljena je u stilu općih izbora, gdje stranke najavljuju velike ustavne promjene. Na plakatima naše stranke primjećujemo fokusiranje na lokalne probleme zajednice.

Ovi plakati imaju predispoziciju da budu jako dobri i efektno prenesu poruku građanima. Ipak, dizajn plakata više priliči plakatu koji se plasira u nekim drugim oblastima kao što su bankarstvo ili obrazovanje. Plakat na kojem se nalaze četiri dame mogao je biti realiziran na način da ostavi jaku poruku i da utječe na birače. Njihov položaj na ovom plakatu ne odaje odlučnost ni spremnost za promjene koje najavljuju.

Kao primjer sličnog plakata navodimo ovaj plakat iz oblasti bankarstva na kojem prezenteri stoje u gotovo istim pozicijma i gde su ponude banke istaknute na isti način kao na plakatu Naše stranke. Slogan „Mi možemo ponuditi nova rješenja!“ je za razliku od drugih slogana ove stranke kao što su „Mi možemo ozeleniti našu općinu“ ili „Mi možemo biti partner poduzetnicima“, koji su fokusirani na konkretne politike ove stranke, opširan i nejasan, a neodoljivo podsjeća na slogan jedne banke koja nudi dugoročne stambene kredite.

 

 

 

 

 

Boje su estetski usklađene i djeluju opuštajuće. Ovakvi plakati bi bili vrlo efektni za promociju obrazovne institucije, pa je vrlo vjerovatno da će privući pažnju mlađe populacije.

Category: Blog