NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Zlatko Lagumdžija izgubio kompas!

Na današnjoj konferenciji za štampu Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, povodom istupanja Željka Komšića iz ove stranke novinarima su se obratili predsjednik Zlatko Lagumdžija i podpredsjednik SDP BiH Damir Hadžić.

Neuvjerljivim tiradama, opravdavanjima i mudroslovijama, a bez ikakvih relevantnih dokaza Lagumdžija je pokušao objasniti odlazak Željka Komšića iz SDP – a. Na početku obraćanja pokušao je ostaviti dojam da mu je teško i da saosjeća jer je njegov „prijetelj“ prije svega, napustio SDP, međutim, nakon nekoliko novinarskih pitanja pokazao je svoju narav koju karakteriše bahato i nadobudno ponašanje. Na uvredljiv način je razgovarao sa novinarima te nas po ko zna koji put podsjetio da je arogantan, bahat, prepotentan i političar bez kulture dijaloga. Narcisoidnost i nadobudnost koje posjeduje ovaj lider podojene arogancijom učinile su da Bosna i Hercegovina polako postaje zatočenikom jedne osobe – Zlatka Lagumdžije. Ovaj lider je od pobjede njegove partije na Izborima 2010. godine napravio ogromnu političku i materijalnu štetu u Bosni i Hercegovini. Riječ je o čovjeku bez imalo tolerancije i fleksibilnosti koji pokazuje krajnji prezir prema svim svojim neistomišljenicima ne birajući sredstva da ih uništi i makne s puta, a usput Bosnu i Hercegovinu pretvara u svoju tvrtku.

Kontakt očima sa novinarima gotovo da nije ni imao. Lutao je pogledom po sali i spuštao pogled „u njedra“, govorio je prijetećim i glasnim tonom uz prijetnje ispruženog kažipsta, pokušavajući ostaviti dojam snažne i samouvjerene osobe, ali sadržajem govora, neverbalnom komunikacijom i držanjem tijela poručio je da mu je došla voda do grla.

Davao je brze odgovore pokušavajući spriječiti bilo kakvu novinarsku reakciju. Nakon niza novinarskih pitanja podpredsjednik Damir Hadžić se osjetio prozvanim i pristao da i on odgovori na neka pitanja. Slijedeći put svoga mentora Lagumdžije pokazao se kao odličan učenik koji je sve lekcije iz arogancije, bahatosti i drskosti savladao najvećom ocjenom. Nekulturan, isprazan i sadržajno neosnovan nastup ovog političara nakon Lagumdžijinog nastupa učinili su da oni koji su im dali glas na prošlim izborima iskreno i iz dubine duše požale zbog toga. Hadžić je burno pristupio pozornici i još burnije pokušao da ušutka okupljene novinare bezsadržajnim govorom. Dizanjem tona glasa pokazao je svu svoju nesigurnost ali i nesiguran stav. Agresivnom gestikulacijom i dizanjem kažiprsta po uzoru na svog mentora pokušao je ubjediti novinare da ispravno govori. U jednom trenutku se kao orao nageo prema novinarima i neverbalnom komunikacijom i drskim tonom kao da je  poručio: „Ne d’o Vam Bog da drugačije mislite!“

Jedno je sigurno, SDP će na čelu sa ovim liderom i ovakvom politikom na sljedećim izborima sigurno na politički otpad, a s obzirom da u ovoj stranci ima dosta kvalitetnog kadra iskreno se nadamo da će naći način i mehanizme da spriječe Lagumdžiju i njegove poltrone u rasparčavanju i čerupanju Bosne i Hercegovine jer, kao što rekosmo, držva nije za čovjeka, već je država za Lagumdžiju, a Lagumdžija vrijedi više od svih nas skupa.

 

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis

 

 

 

Category: Blog