NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza javnog nastupa Nermina Pećanca!

Analiza javnog nastupa Nermina Pećanca!

Kao gost Dnevnika TV1, Predsjednik SDU, Nermin Pećanac neverbalnom komunikacijom pokazao je sigurnost i samouvjerenost u nastupu i pravilnu upotrebu govora tijela. Kompletna komunikacija Pećanca je usklađena – dobra verbalna komunikacija upotpunjena odmjerenim pokretima i sampouzdanim stavom.

Naslonjen rukama na stol, a šake položene u takozvanu formaciju piramide ukazuju upravo na njegovo samopouzdanje u govoru. Nagnutom glavom u stranu, kao i blago nagnutim položajem tijela prema voditeljici emisije pokazuje interesovanje prema tematici o kojoj se govori. Ovakim stavom tijela upotpunjen suptilnim gestikulirajućim pokretima Pećanac je ostavljao dojam samouvjerene, odlučne, temperamente, a ipak ležerne osobe.

 Kontakt očima sa sagovornicom je bio dovoljno dug da djeluje zainteresovan, ali ne i da izazove osjećaj nelagodnosti kod voditeljice.  Povremenim skretanjem pogleda prema kameri auditorijum stiče osjećaj direktnog obraćanja njima, što je izuzetno bitno u javnom nastupu. Govoreći o političkoj klimi u BiH Pećanac nesvjesno podiže obrve čime signalizira skepticizam, ali i na intezitet emocija koje su izazvane kod njega po tom pitanju.

Verblana komunikacija je, također, na zadovoljavajućem nivou, jedino su suvišne povremene poštapalice. Doza treme iskazana je u  povremeno ubrzanom tempu govora, popraćene povremenim oblizivanjem usana i nakašljavanjem.

Preporuka Pećancu je da poboljša iskoristivost artifakta, te da poradi na sveukupnom vizuelnom identitetu kao sredstvu simboličke komunikacije, jer upravo ta sredstva nam daju priliku da ostavimo dobar prvi dojam, koji je ujedno i najbitniji u bilo kojoj vrsti komunikacije.

Poznavanje komunikacijskih vještina određuje uspješnost poslovnog, političkog, ali i individualnog subjekta. Upravo zato je potrebno konstantno razvijati vještine i znanja komuniciranja uz pomoć profesionalnih trenera komunikacijskih vještina, ne samo verbalne komunikacije nego i neverbalne, jer mnogo toga govorimo i prije nego što bilo šta kažemo.

 

NVO Agencija za političko komuniciranje „POLIS“ – Mostar

Autor: Sanjin Handžar

Category: Blog