NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza javnog nastupa Fahrudina Radončića!

Analiza javnog nastupa Fahrudina Radončića!

 

Gostujući u emisiji “Vijesti u 7” televizije “Hayat” Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić davao je umjerene i oprezne izjave, te pokazao da ne likuje radi novonastale situacije u kojoj se našla SDA i njen lider. Njegova verbalna i neverbalna komunikacija bile su usklađene, a izjave samouvjerene i razumljive. Kompletan nastup je zračio pozitivnom energijom te se prikazao kao političar sa mogućnošću adaptacije novonastalim i nepredvidljivim situacijama.

Gestikulirajući pokreti Radončića smjenjivali su se u suzdržavanju i potiskivanju negativnih emocija – na što ukazuju isprepleteni prsti ruku, i izražavanju samouvjerenosti i autoritativnosti – formiranjem takozvanog tornja jagodicama prstiju.

Kontakt očima Predsjednika s voditeljicom bio je besprijekoran, pažljivo je slušao pitanja i polako i smišljeno davao odgovore sa velikom dozom objektivnosti. Dok je odgovarao na pitanja u voditeljicu je gledao direktno i  dovoljno dugo da djeluje uvjerljivo i samopouzdano u svom izlaganju.

U njegovom nastupu jedino što je odavalo neznatnu dozu treme, koja je čak i poželjna u javnim nastupima,  je povremeno dodirivanje dokumenata na stolu.

Naginjanjem gornjeg dijela tijela prema voditeljici odražava zainteresiranost prema tematici i sveukupnoj komunikaciji. Ni u jednom trenutku nije djelovao pokorno, niti je koristio osmijeh da relaksira mučna pitanja.

Neverbalnom i verbalnom komunikacijom Fahrudin Radončić je pokazao kompatibilnost njegove sveukupne komunikacije, stavova, interesa i osjećanja.

 

NVO Agencija za političko komuniciranje „Polis“

Autori: Sanjin Handžar i Semina Ajvaz

 

 

 

Category: Blog