NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Božo Ljubić: Neuvjerljiv nastup

Božo Ljubić: Neuvjerljiv nastup

 

Većina političara vjeruje da će ono što kažu, bilo istina ili ne, javnost percipirati isključivo kao ispravno. Međutim, ne znaju da ih razotkriva upravo neverbalna komunikacija koja je veoma važan segment javnih nastupa. Stoga bi političari trebali da što više pažnje posvećuju usavršavanju svojih komunikacijskih vještina.

Gostovanjem u emisji “Dobar, loš, zao” kod urednika i voditelja Maria Vrankića, Predsjednik HDZ 1990, Božo Ljubić, nije opravdao svoje dugogodišnje iskustvo. Neverbalnom komunikacijom nije se uspio prikazati kao autoritativan i elokventan političar. Na samom početku emisije zauzeo je položaj autoritativnog političara. Međutim, u nastavku razgovora pokazao je veliki nivo nervoze. Tokom razgovora pogled mu je često lutao u stranu, pa je vrlo malo održavao kontakt očima sa voditeljem pokazujući dozu nesigurnosti u komunikaciji. Pomenuto lutanje pogledom i “oblizivanje” usana ukazuju na nelagodu, nestrpljivost i nervozu.

U većem dijelu emisije moglo se primjetiti da je Ljubić imao isprepletene prste. Prema analizama govora tijela, sklopljene ruke isprepletenih prstiju mogu ukazivati na frustriranu osobu koja potiskuje svoje stvarne emocije i negativan stav. U nekim segmentima razgovora se ipak mogao primjetiti nivo autoriteta i „moći“. U nekoliko navrata, prilikom odgovaranja na pitanja, “piramidom” od prstiju i dlanovima koji su mu bili okrenuti na niže, pokazivao je samouvjerenost i političku moć.

Dok je govorio o problemima u Bosni i Hercegovini često je širio ruke, kao da želi pokazati njihovu veličinu. Govorio je jezikom razumljivim  prosječno obrazovanom čovjeku. O političkim oponentima nije previše govorio, čak i kada ih je spomenuo, nije koristio nikakve pogrdne izraze.

Neosporno je da je gospodin Ljubić političar sa dugogodišnjim iskustvom. Međutim, postoje propusti koje političar s takvim iskustvom u javnim nastupima ne bi smio sebi dopustiti. Osnovna uloga političara koji djeluju na vlasti jeste da čuju probleme naroda i da ih pokušaju riješiti. Da bi bili izabrani na mjesto u vlasti moraju djelima ali i javnim nastupima pokazati da zaslužuju to mjesto. Činjenica je da političari trebaju shvatiti da nije važno samo ono što kažemo nego način na koji to kažemo da bi utjecali na percepciju javnosti. Stoga gospodinu Ljubiću savjetujemo da po uzoru na političare sa velikim govornim umijećem poradi na svojoj neverbalnoj komunikaciji.

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis

Amna Sabljić – Trener komunikacijskih vještina

Category: Blog