NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Analiza nastupa Vjekoslava Bevande u emisiji „Dobar, loš, zao“

Analiza nastupa Vjekoslava Bevande u emisiji „Dobar, loš, zao“

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda, u emisiji “Dobar, loš, zao” kod urednika i voditelja Maria Vrankića, na veoma opušten i argumentovan način iskazao je svoje stavove o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na samom početku emisije, djelovao je kao običan čovjek koji o svojim zaslugama ne želi mnogo pričati. Govoreći o bitnim pitanjima u Bosni i Hercegovini nije se ustručavao da iznosi svoje stavove, primjedbe i predviđanja. O političkim suparnicima nije mnogo govorio, a u trenucima kada bi ih spomenuo, upotrebljavao je blage izraze, te nije pokazivao agresivnost. Naprotiv, pokazao se kao smiren čovjek, ali i kao čovjek jakih stavova. U nastupu nije koristio ustaljene političke i stručne izraze, govorio je jezikom razumljivim prosječno obrazovanom čovjeku.

Kako je emisija odmicala njegov nastup bio je sve sigurniji. Verbalno je izuzetno spretan i promišljen. Nije dozvoljavao voditelju da ga zbuni ili „uhvati“ nespremnog, čak je bio spreman da mu se suprotstavi. To je bilo evidentno u trenutku kada na postavljeno pitanje Bevanda odgovara: „Vi ste dali i pitanje i odgovor. Ja nemam tu šta da kažem“. Ipak, kada su mu upućena neka „škakljiva“ pitanja, počešao bi se po licu ili sakrio pogled, što nije dobro, jer te geste upućuju da je na „tankom ledu“.

Često je podizao glavu, pokazujući da pomno sluša pitanja sagovornika na koje ima spreman odgovor. Dlanovima okrenutim naniže pokazao je da ima kontrolu i vlast u svojim rukama. Djelovao je jako samosvjesno i autoritativno. Veoma bitan segment neverbalne komunikacije u kojem je Bevanda “podbacio” je kontakt očima. Moglo se uočiti da je često “bacao” pogled u stranu čime je ostavio je utisak da je u nekim situacijama ipak bio nervozan.

Tokom emisije osmijeh na njegovom licu se rijetko mogao primjetiti. U većem dijelu emisije na izrazu lica Predsjedavajućeg Vijeća ministara, mogao se uočiti umor, a u nekim trenucima i tužni pogledi kada je govorio o izuzetno teškoj  situaciji u državi, kao da je želio pokazati da se suosjeća sa građanima.

Vjekoslav Bevanda je pokazao da je verbalno jak političar, čime je opravdao svoje veliko iskustvo. Određene segmente neverbalne komunikacije ipak treba unaprijediti. Političar na tako visokoj funkciji treba u svoju komunikaciju, prezentaciju i javni nastup uložiti mnogo, bez obzira na to da li se radi o iskusnom političaru ili o osobi koja je „svježa“ na političkoj sceni.

NVO Agencija za političko komuniciranje „Polis“

Autor: Amna Sabljić – Trener komunikacijskih vještina

 

 

 

Category: Blog