NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Živko Budimir se “U škripcu” odlično snašao !

Živko Budimir se “U škripcu” odlično snašao

Prilikom gostovanja na televiziji Alfa, u emisiji „U Škripcu“, urednika i voditelja Zvonke Marića, Predsjednik Federacije Živko Budimir pokazao se kao vješt govornik sa čvrstim stavovima koji govorom i načinom izražavanja zna zaokupiti pažnju publike i zadržati njihovu koncentraciju.

Tokom cijelog razgovora gospodin Budimir je imao pravilno držanje tijela, koje je bilo blago nagnuto ka njegovom sagovorniku što upućuje na njegovu zaintresovanost za razgovor, ali i na ekstrovertnost u komunikaciji. Na njegovo samopouzdanje u govoru i osjećaj udobnosti – opuštenosti ukazivale su ruke koje su tokom konverzacije bile položene na stol.

Lijeva ruka položena preko desne otkriva da je gospodin Budimir pažljivo slušao pitanja voditelja emisije, ali i pitanja gledalaca, a da je bio iskren prilikom odgovaranja na postavljena pitanja zaključujemo jer je ruke pomjerao od svog tijela prema sagovorniku, kao i na osnovu dostatnog zauzimanja ličnog prostora prilikom odgovaranja na postavljena pitanja.

Sa voditeljem je imao konstantan, ali ne i pretjeran, kontakt očima što povećava kredibilitet Predsjednika Budimira kao govornika, te ukazuje na njegovu zainteresiranost i pažnju. Često skretanje pogleda obično upućuje na to da sagovornik nije siguran u ono što govori, ali Predsjednik je pogled skretao prema gornjem lijevom uglu da bi se prisjetio činjenica koje su mu bile neophodne da bi dao odgovor na postavljeno pitanje. Mimika je, također, bila usklađena s njegovim emocijama i tonalitetom glasa prilikom trajanja razgovora. 

Budimir je školski primjer govornika, jer tokom nastupa pokazuje vještine retorike koje se stiču podukom, ali i praksom. Tehniku dubokog disanja koristi kako bi smanjio razinu stresa, te na taj način kontrolisao tonalitet, što doprinosi uvjerljivosti govora.
Preporuka Predsjedniku Budimiru je da poradi na savladavanju tehnika premošćivanja neugodnih pitanja, jer kod pitanja koja mu izazivaju nelagodu jezikom (oblizuje) dodiruje usne, a taj gest signalizira da mu je neprijatno, te da u svoje javne nastupe unese topline povremenim osmijehivanjem.

Možemo zaključiti da Predsjednik Budimir može poslužiti kao školski primjer mnogim političarima kako kvalitetan javni nastup jednog političkog subjekta treba da izgleda, s aspekta verbalne i neverbalne komunikacije.

 
 

NVO Agencija za političko komuniciranje “Polis” – Sanjin Handžar 

 

Category: Blog