NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Mirza Ustamujić: Političar sa dobrom perspektivom!

Mirza Ustamujić: Političar sa dobrom perspektivom!

 Uspjeh političara ne ovisi samo o njegovim kvalitetima, nego se dobrim dijelom zasniva i na odnosima s javnošću.  Želite li da vas javnost percipira kao potencijalnog lidera, da vas priznaju kao dobrog političara koji ima potrebni potencijal i znanje, političara kojem bi poklonili svoj glas na izborima, neizbježno treba posegnuti za odnosima s javnošću. Lični i profesionalni uspjeh zavise od komunikacije, odnosno koliko dobro razumijemo druge i koliko drugi razumiju nas.

 Kao gost emisije „Kontekst“, televizije Al Jazeera, Predsjednik Komisije za mlade Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, gospodin Mirza Ustamujić, svojim kvalitetnim nastupom pokazao je da i mladi ljudi zaslužuju mjesto na političkoj sceni naše države.

Verbalna komunikacija Ustamujića je skoro pa besprijekorna i osjeti se da je upućen u tematiku o kojoj govori, što je i dokazao navođenjem argumentovanih činjenica u odgovorima na postavljena pitanja služeći se izuzetno bogatim vokabularom. Ubrzan tempo govora prouzrokovan je tremom koju je imao tokom nastupa na šta je upućivalo i dodirivanje usana jezikom koje su se sušile upravo zbog treme. Gospodin Ustamujić je govorio u jednom dahu i nije pravio pauze tokom odgovaranja na postavljena pitanja i to je još jedan od znakova stresa zbog javnog nastupa. Trema je znak odgovornosti prema gledaocima, i ako u važnim trenucima osjećamo nervozu znači da funkcionišemo normalno. Preporuka Ustamujiću za javne nastupe je da poradi na sporijem tempu govorenja.

 Neverbalna komunikacija mu je bila u skladu s verbalnim izričajem. Imao je pravilan stav tijela i njegovo držanje je odražavalo energičnost, ali ujedno i ležernost. Tokom razgovora glava mu je bila nagnuta u desnu stranu što je znak zainteresiranosti za razgovor. Jedini nedostatak u njegovoj neverbalnoj komunikaciji je kontakt očima sa kamerom, odnosno voditeljicom i auditorijumom, koji se može pripisati spomenutoj tremi od javnog nastupa. Gledanjem sagovornika u oči pokazujete sigurnost, samopouzdanje, ulijevate povjerenje i djelujete otvoreno. Gestikulacijom rukama, odnosno formacijom „tornja“ jagodicama prstiju u kombinaciji sa povremenom otvorenošću ruku,  poručuje da je sposoban, autoritativan  i zainteresovan za saradnju s ljudima. Važno je naglasiti da je ispoštovao i kodeks odijevanja za nastup u medijima.

Davanje izjava je dio posla koji u velikoj mjeri utječe na imidž i najvažnije je i verbalno i neverbalno biti usklađen. Značenje imidža kandidata za izbornu odluku birača proizlazi iz toga što na većinu birača više utječe uvjerenje u sposobnost lidera da realizira  određenu politiku, nego sama politika za koju se zalaže.

Sigurni smo da će Ustamujić stručnim usavršavanjem tehnika javnog nastupa, ali i iskustvom i praksom tokom vremena postati više nego odličan govornik koji nikoga neće ostavljati ravnodušnim svojim kako verbalnim, tako i neverbalnim vještinama komuniciranja.

 

NVO Agencija za političko komuniciranje „Polis“

Autori: Sanjin Handžar i Semina Ajvaz

Category: Blog