NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Dragan Čović: Školski primjer lidera!

Prilikom razgovora s novinarkom TV1 u centralnom Dnevniku, Dragan Čović je svojom verbalnom i neverbalnom komunikacijom pokazao da se radi o sposobnom političaru, koji svojom elokvencijom i komunikacijskim sposobnostima zadovoljava kriterije potencijalnog kvalitetnog lidera.

Ima bogat vokabular, pa mu neverbalna komunikacija nije potrebna kao sredstvo zamjene verbalne, nego samo kao dopuna istoj. Pokrete rukama koristi da pojača efekat onoga što govori, što se smatra dobrim komunikacijskim alatom. Ruke su uvijek u rasponu od pojasa do ramena, što ukazuje na dobru usklađenost verbalne i neverbalne komunikacije.

Ima dobar kontakt očima, oko 90% vremena tokom razgovora s novinarkom ostvaruje direktan kontakt očima, dok ostalih 10% vremena spušta pogled ili gleda u prazno. Ovakav vid koordinacije kontakta očima se smatra jako dobrim, jer se vrijeme koje ne iskoristi za kontakt očima iskoristi za razmišljanje o onome o čemu se govori, ali i za stvaranje prijatnije atmosfere tokom govora, jer je poznato da se konstantnim kontaktom očima može uzrokovati neugoda među sagovornicima.
Smireno govori, razmišlja o onome o čemu govori. Evidentno je da o svakoj izrečenoj rečenici razmišlja i smisleno je formuliše. Može se okarakterisati kao političar sa autoritetom i samopouzdanjem. Govorom pokazuje visok nivo komunikacijskih, ali i političkih sposobnosti. Facijalnom ekspresijom jako dobro pokazuje raspoloženje. Ima vedar i prijatan izraz lica, ali u isto vrijeme djeluje ozbiljno i svojim stavom ulijeva povjerenje. Govori o temama koje, prema njegovom tumačenju, trebaju imati pozitivan ishod, pa prema tom uvjerenju i on zrači pozitivnošću.
Ono što mu ide u prilog kao političaru je vizuelni identitet. Ima urođen šarm koji u kombinaciji sa emocionalno obojenim izjavama i sigurnim stavom djeluje opušteno i karizmatično.

NVO – Agencija za političko komuniciranje „POLIS“

Category: Blog