NVO - AGENCIJA ZA POLITIČKO KOMUNICIRANJE

Politicians

Analiza izbornih rezultata SBB BIH, SDA, SBIH, SDP I SNSD – a!

SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BOSNE I HERCEGOVINE (SBB BIH)
U odnosu na prijašnje izbore, na ovim izborima se pojavila Stranka za bolju budućnost na čelu sa Fahrudinom Radončićem, koji je ujedno i vlasnik najjačeg printanog medija u BIH, Dnevnog avaza.  Ova stranka je pokupila veliki broj glasova na Izborima 2010. godine, kao i njen kandidat za člana Predsjedništva Fahrudin Radončić.

Program koji je propagirao SBBBIH bio je jako popularan za mase: okretanje mladima ove države, revizija kompletne privatizacije bez zastarjevanja krivičnih djela kod provođenja iste, oslanjanje na privredu i ekonomiju kao odskočnu dasku za sva daljnja pozitivna kretanja i sl. Zahvaljujući dobroj organizaciji uspjela je oformiti svoje ispostave u dobrom dijelu općina u BiH, propagandi kroz svoje pisane medije i prihvaćenoj ličnosti dobrog privrednika njenog predsjenika SBB BIH se na Izborima 2010. nametnula kao najjača  konkurencija ostalim političkim subjektima.
Uspjeh SBB BIH kao tek novoformirane stranke leži u slijedećem:
– Ponuđeni kadrovi na izbornim listama su nova lica, dokazani i uspješni privrednici, građani sa ugledom i bez kriminalne prošlosti.
– Osmišljena kampanja sa predizbornim skupovima sadržajnim druženjima širom BiH
– Velika medijska pokrivenost i reklamiranje pozitivnih djelovanja kadrova ove stranke
– Ova stranka je doprinijela većoj izlaznosti na izbore 2010. godine, kao alternativa postojećim
– Ponuđeni programi koji su bili dostupni javnosti su prožeti sa novim vizijama i rješenjima
– Izražen patriotizam kao ideja vodilja
Ova stranka je za kratko vrijeme pokazala veliki uspjeh, a znamo iz  iskustva da novoformirane stranke ne pređu ni izborni prag.
STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE (SDA)
SDA je dominirala sve ove godine. Od 1990. godine izgradila je kompletnu staranačku infrastrukturu, prošla kroz sve faze života na ovim prostorima,  bila glavna i u ratu i u miru. Za očekivati je da ima veliki broj članova koji neće dozvoliti da ta stranka bude gubitnica na izborima. Naročito veliko povjerenje ova stranka dobija od glasača iz ruralnih naselja, dok je bosanskohercegovačka inteligencija u većini slučajeva apstinirala izbore. Postoji mnogo razloga usljed kojih je došlo do osipanja glasačkog tijela ove stranke na proteklim izborima. Ono što građani najviše zamjeraju liderima SDA je to što su godinama bili u vlasti, a postignuti rezultati su nezadovoljavajući. Zatim, čelinici ove stranke nisu uspjeli okupiti bh inteligenciju i ojačati kadrovsku politiku, većina predloženih lista nije rezultat kvaliteta kadrova, već poslušnika i rodbine. Bh dijasporu nisu prepoznali kao jakog i pouzdanog partnera niti su radili na provođenju Aneksa 7 Deytonskog sporazuma, tako da i šesnaest godina nakon rata imamo preko milion ipo bh građana van Bosne i Hercegovina. Pored pokušaja da se demokratizuje, ova stranka je ostala nacionalna stranka. Navedeni su glavni nedostatci u radu stranke koja je bila dugo godina vodeća u BiH. Veliko osipanje glasačkog tijela i uskraćenje povjerenja stranci i pored najvećeg procenta izlaznosti birača, predstavlja kažnjavanje stranke za neispunjene preuzetih obaveza. Na osnovu postignutih rezultata može se zaključiti da je Stranka demokratske akcije kažnjena, a istovremeno joj je pružena šansa da popravi izgubljeno povjerenje biračkog tijela.

STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU (SBIH)
Stranka koja je istinski kažnjena na Izborima 2010. godine je SBiH. Učinak ove stranke je beznačajan, korištena retorika je uticala na homogenizaciju nacionalnih stranaka. Stranka je okupila tajkune koji su poznati javnosti kao negativci. Postoji mnogo grešaka koje su čelnici ove stranke napravili u proteklom periodu, neke od njih su: uključivanje sumnjivih i kriminalnih partnera u rješavanje državnih projekata, brojna nezadovoljstva, štrajkovi, otpuštanje radnika, loša kadrovska rješenja za ministarska mjesta u prethodnom periodu i sl. Navedeni su samo neki promašaji koji su uticali na glasačko tijelo i kažnjavanje stranke na prošlim izborima. Stranka koja je u toku predizborne kampanje, dijelila stoku, freze i motokultivatore, nije mogla popraviti svoje izglede. Glasači su prepoznali namjere, koje su imale za cilj vraćanje izgubljenog povjerenja.  Kažnjavanje ove stranke treba da bude pouka i poduka za ostale stranke koje iskažu neodgovornost u izvršavanju obaveza i datih obećanja.  .

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA (SDP)
SDP je stranka pobjednica na Izborima 2010. godine. Fenomen uspjeha na izborima je u ponuđenoj platformi koja daje prioritet obavezama i zadacima, a kadrovska rješenja su u cilju kvalitetnog i odgovornog provođenja platforme. Stranka sa kvalitetnom kadrovskom strukturom i izraženom saradnjom sa intelektualnim krugovima postala je glavna alternativa i stranka koja je obećavala promjene.
SDP kao opozicija ima najduži staž, 18 godina bila je zagovornik naprednih ideja. Napravili su programe i prijedloge koji su kvalitetni i prihvatljivi za građane BIH. Zahtjevi za reviziju privatizacije i uspostavljanje antikorupcionog tima bili su stalna tema i zahtjev za provođenje. Glasačko tijelo je odlučilo da jedino promjene mogu dati napredak
SDP je predstavila program sa motom „Država za čovjeka“ blizak građanima, alternativa postojećim ideologijama sa vjerom u bolje sutra. Biračko tijelo je iskazalo svoje povjerenje stranci SDP u namjeri promjene postojećeg stanja. Dakle, SDP je na velikom ispitu, očekuju se reforme i uvodjenje BIH u Nato i Evropske integracije.

SAVEZ NEZAVISNIH SOCIJALDEMOKRATA (SNSD)
Premda u svom nazivu zagovara socijal-demokratiju transformisala se u ekstremnu nacionalnu stranku. Stranka koja je zabilježila najbolje rezultate na proteklim izborima u RS postaje nosioc politike jačanja entiteta na uštrb države. U prethodnom mandatu pokazala je  svu svoju destrukciju kroz predstavnike u državnim institucijama. Članovi ove stranke u državnim komisijama su bili glavni kočničari svakom napretku i uspostavljanju državnih institucija vlasti.
Predizborna kampanja ove stranke je bila u znaku zapaljive nacionalno-etničke retorike.
– Čuvanje RS sa ovlastima koje ima i u postojećim granicama
– Daytonski sporazum, RS je prihvatila samo one dijelove koji njima odgovaraju
– Negiranje Bosne i Hercegovine kao države
– Osporavanje institucija i komisija  na nivou države BiH
– Totalna opstrukcija na putu prema Evropskoj Uniji i Nato-u
Lideri ove stranke su doveli do medijskog mraka u entitetu koristeći se raznim finasijskim davanjima, strahu i pritiscima. Ponašanje čelnika ove stranke je više nego problematično, provokativno i drsko za što veliki dio krivice snose Visoki predstavnik za BiH i politički predstavnici Federacije, koji su iskazali nemoć i neznanje, i tim činom su dali podstrek da se nastavi sa napadom na sve ima predznak države BiH.
Mr. Semina Ajvaz – trener komunikacijskih vještina

Category: Blog